‘Raampie nat, raampie droog’

18-12-2015_039Glazenwasserij van Elten al 20 jaar actief met Wajongers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
 ‘Raampie nat, raampie droog’

ER ZIJN VOOR MEDEWERKERS. Deze zin staat niet voor niks in hoofdletters: Glazenwasserij van Elten is er voor hen. Dat is niet te missen als ik er – samen met OSB bedrijfsadviseur Steef Gaspers – ben voor een combi afspraak: jubilerende glazenwassers worden in het zonnetje gezet met een speldje, bloemen en gebak. Daarna praten we over hun nieuwste aanwinst (en primeur in de Sparta Banen Marsch), Wajonger Yvar Stok. Yvar is één deelnemer uit een groep van 16 Wajongers die bij Sparta Rotterdam in dienst zijn en de stap naar de glazenwassersbranche zette.

Belangeloos
Al in 1996, ver voordat het vanuit de participatiewet werd opgelegd, is Glazenwasserij van Elten al bezig met het aan het werk helpen en houden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ‘Het geeft voldoening om iedereen, voor wie het niet vanzelfsprekend is, een kans te geven op werk,’ vertelt directeur-eigenaar Karin van Elten. ‘Ze is altijd en overal bezig om belangeloos mensen te helpen,’ vult mede eigenaar Hans de Roodt aan. Het is mooi om te zien wat voor effect dit heeft op hun medewerkers. Zij zitten met een grote glimlach aan het gebak als drie medewerkers (waaronder ook de Roodt zelf) een speldje ontvangen ter ere van hun 12,5, 25 en 40-jarig jubileum (zie kader).

Primeur
Glazenwasserij van Elten heeft een Wajonger in dienst, die ze stap voor stap het glazenwassersvak leren. ‘Ze blijven uiteraard niet allemaal bij ons werken. Dat hoeft ook niet, zolang ze maar aan het werk blijven,’ legt De Roodt uit.

Yvar Stok is één van deze medewerkers. Hij werkt sinds kort bij hen. Hiervoor werkte hij bij Sparta Rotterdam als onderhoudsmedewerker. Via werkgelegenheidsproject de Sparta Banen Marsch* kwam hij met het glasbewassingsbedrijf in aanraking. Extra bijzonder: Glazenwasserij van Elten heeft de primeur om als eerste bedrijf vanuit dit project iemand in dienst te nemen.

Hoewel Stok pas net bij Van Elten werkt voelt hij zich thuis: ‘de sfeer onder de collega’s is goed. Dat geeft me veel energie om door te gaan met dit werk als glazenwasser. Ik dacht in het begin: hoe moeilijk kan het zijn, raampie nat raampie droog, maar het is een aparte techniek die je moet leren.’ Karin voegt toe: ‘dit zegt Hans Bos altijd tegen onze nieuwelingen: ‘hoe moeilijk kan het zijn. Hij is al ruim 40 jaar glazenwasser’ (zie kader).

Het eerste half jaar gaat hij mee met de vaste medewerkers om alle technieken te leren en op verschillende projecten mee te draaien. Daarna gaat Stok, net als de andere medewerkers, naar het opleidingscentrum SVS voor de cursus glasbewassing. ‘Dan is de basiskennis er al en leert hij de rest op de cursus,’ zegt De Roodt.

99 van Rotterdam
Regionale werkgeversverenigingen en lokale partners hebben sinds september 2015 hun krachten gebundeld om kennis te delen en elkaar lokaal te vinden. Deze netwerken staan bekend als ‘De 99 van…’ en zijn actief in Amsterdam en Rotterdam. Maastricht-Heuvelland en Haaglanden zitten in de voorbereidende fase. ‘Het draait bij de 99 van Rotterdam, een netwerk waar 25 ondernemers nu lid van zijn, om kennisoverdracht. Hoe gaan bedrijven bijvoorbeeld om met het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?’ zegt Van Elten. ‘We werden hiervoor gevraagd en soms denken we: wat doen we hier? We hebben maar 20 medewerkers in dienst en zitten tussen allerlei grote bedrijven,’ zegt De Roodt. ‘We werden gevraagd lid te worden. Voor ons een eitje omdat we al actief zijn met het in dienst nemen van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.’

Hoewel ze maar 20 medewerkers in dienst hebben (officieel is het verplicht vanaf 25 medewerkers om een bepaald percentage ‘doelgroepers’ in dienst te hebben) zijn ze hierin verder dan de grote bedrijven die ook zijn aangesloten bij de 99 van Rotterdam. ‘Wij doen het omdat we dit zelf belangrijk vinden. Niet omdat het vanuit de wet is opgelegd,’ aldus beide eigenaren. ‘De grotere bedrijven zijn het vanaf nu verplicht. Dat is het grote verschil.’ De Roodt voegt toe: ‘Het doel is mensen aan het werk houden, of ze nu Wajonger zijn, verslaafd, in de schulden of werkloos.’

Als Glazenwasserij van Elten mensen echt verder kan helpen – door ze bijvoorbeeld uit de schuldhulpverlening te halen – is hun missie geslaagd. ‘Het zijn soms tragische gevallen. Maar als we iemand een tweede kans kunnen geven en de situatie verbetert is dat geweldig!’ besluiten ze eensgezind.

 18-12-2015_017Hans Bos (40-jarig jubileum, 2 jaar werkzaam bij Glazenwasserij van Elten)
‘Sprakeloos was ik. Ik werk nu nog met evenveel plezier hier als 40 jaar geleden. Ik begon als vakantiewerker en ben nooit meer terug naar school gegaan. Ik hoop hier nog lang te blijven werken want ik heb het goed naar mijn zin!’
18-12-2015_013Marko Holst (12,5 jarig jubileum, 10 jaar werkzaam bij Glazenwasserij van Elten)
‘Ik ben erg verrast, superleuk om zo in het zonnetje gezet te worden! De vrijheid vind ik het mooist aan het vak. Zelf kunnen bepalen hoe je de dag plant. En buiten zijn geeft me energie, het is bijna een verslaving. Het zijn fantastische mensen, sociaal betrokken. Dat werkt prettig.’
18-12-2015_016Hans de Roodt (25-jarig jubileum)
‘Het was niet helemaal een verrassing, maar voel me wel vereerd! Ik ben begonnen als glazenwasser en vind het nog steeds geweldig om te doen. In drukke periodes ga ik graag nog mee zemen. Ik kijk daarnaar uit. Als ik weer tussen mijn medewerkers sta te werken, weet ik weer waar we het voor doen.’

 

 GRIP HOUDEN OP KWALITEIT
‘Niet al het werk aannemen maar kritisch zijn,’ antwoordt De Roodt op mijn vraag of ze verder willen doorgroeien. Hij geeft aan dat er veel verschil in kwaliteit zit bij glasbewassing- en schoonmaakbedrijven: ‘Het keurmerk halen is makkelijker dan het keurmerk houden. Dat zullen we in de toekomst zien. Dan weet je wie échte kwaliteit levert.´

 

* Sparta Banen Marsch is een samenwerking tussen UWV, Werkgeversservicepunt Rijnmond en Stichting de Betrokken Spartaan. Het doel is om de kansen van werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt te vergroten. Glazenwasserij van Elten is sponsor van Sparta Rotterdam en kwam zo in aanraking met Stichting de Betrokken Spartaan. De medewerkers van de Stichting doen de voorselectie. Daarna worden geschikte medewerkers voorgesteld aan Glazenwasserij van Elten.

 

Auteur Marga van Neerven

Coördinator PR & Communicatie Regelmatig spreek ik OSB-leden die een jubileum te vieren hebben, met een bijzonder schoonmaakproject bezig zijn of over een ander inhoudelijk onderwerp. Het valt me elke keer weer op met hoeveel passie ondernemers, schoonmakers en glazenwassers over hun vak praten. Dat geeft me veel inspiratie om de ondernemer in het zonnetje te zetten met een mooi artikel. Ook ontwerp ik uitnodigingen voor ledenbijeenkomsten en andere communicatiemiddelen om de OSB-leden te informeren over waar we als OSB mee bezig zijn.

Tags: , , , ,

Nog geen reacties

Plaats een reactie