Een nadere kennismaking met de sector: Hanny van den Berg op sopstage

Vanaf 1 mei is Hanny van den Berg directeur van OSB. Nieuw in de sector, dus vanaf het begin bezig met kennismaken met alle aspecten van de schoonmaakbranche. Veel gesprekken met leden, stakeholders en andere partijen van belang voor de sector. Maar echt weten hoe het werkt kan pas als je het aan de lijve hebt ondervonden. Tijd voor sopstages.

Twee leden van OSB zijn gastheer. De ene is Van der Wekke Diensten B.V. uit Breda en de andere: Brabant In- en Exterieurverzorging uit Waalwijk.

De eerste sopstage
Van der Wekke Diensten neemt Hanny mee naar Le Duc Fine Food B.V. in Stellendam. Hier worden vegetarische (diepvries) snacks gemaakt. Van der Wekke Diensten zorgt voor de schoonmaak van de productieruimten, koel- en vriescellen, inpaklijnen etcetera. Voor Hanny is meteen duidelijk dat het behalve zwaar vooral secuur werk is: “Bij reiniging in de voedingsmiddelindustrie staan hoge veiligheidseisen en hygiëne voorop. Alle maatregelen worden in acht genomen: haarnetje, handschoenen. Kortom alle persoonlijke beschermingsmiddelen worden verstrekt en er wordt op toegezien dat deze gedragen worden. Tevens moeten de hygiëneregels worden doorgenomen alvorens de fabriek te betreden.”

Flexibiliteit is eerste vereiste
Als speciale klus mag Hanny helpen bij het reinigen van een productielijn. Deze moet worden schoongemaakt zodat later op de dag een nieuw product geproduceerd kan worden. De tijd om de deze lijnen te reinigen is vaak kort, zodat productieverlies zo kort mogelijk is. Oorspronkelijk staat de reiniging om 12 uur ’s ochtends gepland. Alleen is de productie nog niet klaar: de reiniging van de lijn word uitgesteld. Om 14 uur ’s middags moet de lijn wel weer klaar zijn voor het nieuwe product. Flexibiliteit is dus een eerste vereiste.

Harder doorwerken
De medewerkers van Van der Wekke Diensten zijn ervaren mensen en vaste medewerkers bij deze opdrachtgever. Om de productielijn op tijd klaar te hebben, wordt hard doorgewerkt. Hanny krijgt een rondleiding langs de productielijnen. In geuren en kleuren vertelt Jean Pierre Schoonen  meer over de producten die er gemaakt worden. Hanny mag zelf (even) met de hogedrukspuit aan het werk.

Terugblik
Na afloop vertelt Hanny: “Ik neem mijn pet af voor deze medewerkers: zo zijn enorm betrokken en werken met hart voor de zaak. Ik besef nu pas wat er voor nodig is om een goed product af te leveren. Hygiëne en schoonmaak maken daar essentieel onderdeel van uit. Als het misgaat wordt een hele productie afgekeurd en in het ergste geval: de fabriek stilgelegd. Een professioneel schoonmaakbedrijf inhuren waar je op kan vertrouwen is een kerntaak. En last but not least: het staat of valt bij goede medewerkers die betrokken en met hart voor de zaak hun werk doen.”

De tweede sopstage
Tijdens de tweede stage maakt Hanny kennis met de schoonmaak van kantoorpanden. Ze gaat een ochtend op pad met Lindsay van Brabant In- en Exterieurverzorging uit Waalwijk. Drie kantoorpanden staan op de rol. Hanny wil weten hoe het voelt om als schoonmaker aan het werk te zijn.  “Niet door toe te kijken, maar door zelf mee te werken. Die kans laat ik me niet ontzeggen. Het is heel bijzonder om schoon te maken terwijl iedereen nog achter het bureau zit.”

Taken zijn snel verdeeld
De taken tussen Lindsay en Hanny zijn snel verdeeld. Hanny gaat stofzuigen. “Ik dacht dat ik redelijke ervaring had, maar Lindsay corrigeert me meteen: als je zo doorgaat, ben je op en uitgeput”. Rechtop staan en dan rustig stofzuigen, maar wel doorwerken is het devies.

Een ervaring om niet te vergeten
Een halve dag meewerken maakt indruk. “Lindsay: vriendelijk en kordaat.”  Volgens strak stramien voert ze het werk uit. “Doekje voor de toiletten, doekje voor de bureaus, volgorde van schoonmaken. En dat tussen de mensen die meestal heel vriendelijk waren en een enkele keer je volkomen negeren. Een bijzondere ervaring om niet te vergeten,” blikt Hanny terug.

Over Van der Wekke Diensten
Van der Wekke Diensten B.V. is gevestigd in Breda. Het bedrijf bestaat meer dan 35 jaar en heeft 300 medewerkers. Bob en Mady van der Wekke en Jan Blanken vormen de directie van het bedrijf.

Over Brabant In- en  Exterieurverzorging
Brabant In- en Exterieurverzorging is gevestigd in Waalwijk. Het bedrijf bestaat 25 jaar en heeft ongeveer 140 medewerkers. Het bedrijf is opgericht door Hans Schwartzmans.

Auteur Melanie Klerx

Manager PR & Communicatie | Communicatiestrategie | Pers | OSB-Keurmerk campagne | Online | Publicaties | Evenementen en bijeenkomsten |

Tags: , , ,

Nog geen reacties

Plaats een reactie