Filmpje beschikbaar voor gesprek met uw opdrachtgever over verantwoord opdrachtgeverschap binnen een gezonde en veilige werkomgeving

Naast werkgevers, werknemers en zzp’ers hebben ook opdrachtgevers een verantwoordelijkheid om te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Zo kunnen opdrachtgevers invloed hebben op de voorwaarden waaronder gewerkt wordt. Denk aan de werklocatie of aan werkmethoden. Door bij het verlenen van een opdracht rekening te houden met gezond en veilig werken, kunnen opdrachtgevers positief bijdragen aan de werkomgeving en ervoor zorgen dat hun opdrachtnemers in staat zijn de wet na te leven. Opdrachtgevers kunnen ook in negatieve zin bijdragen, bijvoorbeeld door een te krap budget of een onrealistische planning.

Wettelijke plichten opdrachtgevers en voordelen verantwoord opdrachtgeverschap
Opdrachtgevers hebben wettelijke plichten. Op grond van het Burgerlijk Wetboek (BW) kan een opdrachtgever door een benadeelde werknemer worden aangesproken op arbeidsomstandigheden.
Verantwoord opdrachtgeverschap biedt bovenal voordelen. Veilig en gezond werken en kwaliteit gaan hand in hand. Er zijn minder faalkosten en verantwoord opdrachtgeverschap draagt bij aan de continuïteit van dienstverlening, het imago van een bedrijf en het welzijn van medewerkers en cliënten.

Voorbeelden schoonmaak- en glazenwassersbranche
Ook in onze branche laten goede voorbeelden zien, denk bijvoorbeeld aan de best practises in het licht van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag, dat de opdrachtgever een onmisbare schakel is om gezond en veilig werken bij de uitvoering van opdrachten te waarborgen. Daarom is het van belang dat ook opdrachtgevers hun verantwoordelijkheid hierin nemen.

Wat kunt u doen als opdrachtnemer?
Ga het gesprek over verantwoord opdrachtgeverschap aan met uw (potentiële) opdrachtgevers. Een tool voor dit gesprek kan onderstaand filmpje zijn van het Ministerie van SZW met daarin 4 tips voor opdrachtgevers om iedereen in de keten veilig en gezond te laten werken.

Voor meer informatie klik hier door naar website arboportaal.

Auteur Ilse Mariën

Coördinator Specialismen en Platforms

Tags: , , , ,

Nog geen reacties

Plaats een reactie