Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)

RI&E staat voor Risico Inventarisatie en Evaluatie. In de RI&E doet een werkgever onderzoek naar mogelijke knelpunten in de arbeidsomstandigheden én probeert hij deze te verbeteren. De RI&E is noodzakelijk en wettelijk verplicht voor alle werkgevers.

Goede arbeidsomstandigheden zijn noodzakelijk om veilig en gezond te kunnen werken. Ze dragen positief bij aan de motivatie en productiviteit van medewerkers. Daarnaast wil een werkgever weten waar de risico’s liggen zodat hij bijvoorbeeld verzuim door onjuiste arbeidsomstandigheden of zelfs -ongevallen kan voorkomen.  

De RI&E Schoonmaak kent twee eenvoudige stappen. Na het invullen van een digitale vragenlijst (de inventarisatie) kan men met een plan van aanpak (de evaluatie) in kaart brengen welke verbeteringen in de arbeidsomstandigheden nodig zijn. De inventarisatie is zo ingericht dat er zoveel mogelijk vragen beantwoord worden in algemene vragenlijsten. Daarnaast zijn er korte vragenlijsten per locatie. Immers, op elke locatie worden de risico’s geïnventariseerd. Per soort locatie zijn er eigen vragenlijsten, immers de risico’s in bijvoorbeeld de kantorenschoonmaak zijn anders dan die in de calamiteitenreiniging.

 De RI&E Schoonmaak is een internetapplicatie. Werkgevers die er nog niet mee gewerkt hebben kunnen bij RAS een inlogcode aanvragen. De RAS verzorgt ook trainingen om snel en goed met het systeem te kunnen werken.

Nadere informatie en een formulier om een inlogcode aan te vragen, vindt u hier op de site van de RAS.

 

 

Auteur Nico Koch

Beleidssecretaris KAM en Economie