Toekomst Schoonmaakbedrijven B.V. uit Schijndel verzorgt glasbewassing ‘Vanderlande’ in Veghel

‘Glazenwassers zorgen dat megaklus op rolletjes loopt.’

10 etages, 6000 m² glas in een 50 m hoog gebouw. Dat is niet zomaar gewassen. Vijf tot zeven glazenwassers zijn 1,5 week bezig om alle glazen van het indrukwekkende gebouw bij Vanderlande – marktleider bagagebanden op vliegvelden en leverancier van procesoplossingen voor grote warenhuizen – in Veghel te wassen. Hans Olijslagers (36), meewerkend voorman en al 20 jaar met veel plezier werkzaam bij De Toekomst Schoonmaakbedrijven bv., vertelt hoe het wassen van de glazen in zijn werk gaat bij dit megagebouw in Veghel.

Hoe zijn jullie hier terecht gekomen?
‘We werken hier al 12 jaar. Dit gebouw is nieuw. Er wordt constant aangebouwd bij Vanderlande. Niet zo gek, aangezien ze bagagebanden maken voor op vliegvelden. Dat zijn grote projecten, het is hier constant in beweging. Er komt nu alweer een nieuw gebouw aan, een miniversie van dit gebouw.’

Van welke methodes maken jullie gebruik?
Hans: ‘Eigenlijk alle methodes, maar hoofdzakelijk traditioneel met hand en ladder. Als we er met de hand niet bij kunnen gebruiken we een steiger of telescopische wassteel. We maken een weloverwogen keuze om onze glazenwassers duurzaam inzetbaar te houden. Afwisseling is het sleutelwoord: naast met de hand, de steiger en de wassteelmethode (die we volgens de wettelijke voorschriften toepassen) gebruiken we de hoogwerker ook binnen, op etage 10.’

Wat is bijzonder aan het wassen van dit gebouw?
Hans: ‘Op de bovenkant van het gebouw zit een betonnen balk. Daaraan klikken de glazenwassers zich vast om alle balkons te wassen. Fijne bijkomstigheid; tijdens de bouw is rekening gehouden met de bereikbaarheid voor het wassen van de glazen. De ramen aan de buitenkant moeten namelijk ook gewassen worden, ook op 50 m hoogte. Op elke verdieping kunnen we perfect water tappen. Onlangs zijn de balkons en glazen aan de buitenkant gewassen.

Hoe vaak wordt het gewassen?
‘Vier keer per jaar alle gebouwen aan de binnen- en buitenkant en de receptie. Het is belangrijk dat die laatste blinkt, dat is de eerste indruk voor klanten en bezoekers.’

Hoe is het contact met de opdrachtgever?
‘Dat gaat over het algemeen goed bij opdrachtgevers, maar hier gaat het op rolletjes. We krijgen vertrouwen en dat vertrouwen is wederzijds. Als bekend gezicht mag je overal komen, mits je je aan de regels houdt. Het is een heel open cultuur binnen dit megabedrijf, dat goed rekening houdt met de veiligheid. Iedereen die hier komt moet zich eerst aanmelden.’ Is er iets aan de hand? We lossen het zo snel mogelijk op. Naast glasbewassing verzorgen we ook de schoonmaak. Tijdens de bouw hebben we weleens gehoord vanuit Vanderlande: ‘aan schoonmaak en glasbewassing komen ze niet.’ Dat is geweldig goed om te horen!’

Wat zijn de werktijden van de glazenwassers?
‘Dit is de eerste dag vanaf 7:30 uur en andere dagen vanaf 7:00 uur tot 16:00 – 16:30 uur.

Boven welke windkracht mag je niet meer wassen?
‘Boven windkracht 6 mogen wij niet meer wassen. Als er storm wordt voorspeld, dan stellen we het wassen buiten sowieso uit en wassen we enkel binnen.’

Wat vind je mooi aan het vak?
Hans: ‘Iedere dag is anders. Dit project is compleet anders dan een normaal kantoorpand. We staan hier een langere periode om alles helemaal schoon te krijgen. Een hele klus, maar geweldig om te doen! Het geeft veel voldoening als het weer gelukt is.’

De uitvoerende glazenwassers zijn: Bob, Leroy, Tommie, Kjeld, Marti en Maarten. Een aantal van hen aan het woord:

Tommie Mandemaker:
‘Er is superveel glas hier; veel werk dus en dat bevalt goed. Elke dag zie je andere dingen en leert hoe het achter de schermen van dit megabedrijf werkt. Grappig om te zien hoe zo’n bagageband gemaakt wordt.’

 Kjeld:
‘Door mijn schoonmoeder ben ik in het vak gerold. Ik werk er nu bijna 5 jaar met veel plezier. Dit gebouw ziet er mooi uit, je kunt zat meters maken. Gelukkig staan nu met de kou lekker binnen!’

toekomst Schoonmaakbedrijf - Vanderlande (5) toekomst Schoonmaakbedrijf - Vanderlande (3)  toekomst Schoonmaakbedrijf - Vanderlande (1) IMG_0433 IMG_0431 IMG_0427

Auteur Marga van Neerven

Coördinator PR & Communicatie Regelmatig spreek ik OSB-leden die een jubileum te vieren hebben, met een bijzonder schoonmaakproject bezig zijn of over een ander inhoudelijk onderwerp. Het valt me elke keer weer op met hoeveel passie ondernemers, schoonmakers en glazenwassers over hun vak praten. Dat geeft me veel inspiratie om de ondernemer in het zonnetje te zetten met een mooi artikel. Ook ontwerp ik uitnodigingen voor ledenbijeenkomsten en andere communicatiemiddelen om de OSB-leden te informeren over waar we als OSB mee bezig zijn.

Tags: , , ,

Nog geen reacties

Plaats een reactie