Specialistische schoonmaak: beroep met goede kansen op werk

Het UWV heeft onlangs een rapport uitgebracht waarin de kansen voor laagopgeleiden worden beschreven. Er is ook een praktijkgids ‘Kansen voor laagopgeleiden’ uitgebracht. Deze laatste is bedoeld voor professionals die laagopgeleiden helpen bij het zoeken naar werk.

Met name in de specialistische schoonmaak zijn er veel kansen voor mensen met opleidingen op het niveau basisschool, VMBO en MBO-1 in de beroepen gevelreiniger, glazenwasser, industrieel schoonmaker en schoonmaker cleanrooms. Er wordt ook aangegeven dat er vaak geen MBO opleiding nodig is om deze beroepen uit te voeren.

In het rapport staat verder dat het vinden van een baan in de schoonmaak een betere kans van slagen heeft dan het vinden van een administratieve baan.

De ervaringen die in het UWV rapport zijn beschreven worden door de sector ondersteund. Met name in de Randstad hebben werkgevers een steeds grotere behoefte aan specialistische schoonmakers zoals glazenwassers: ‘Onze markt groeit weer en het tekort op de arbeidsmarkt is goed voelbaar. Wij kunnen goed gemotiveerde mensen gebruiken en bieden heel veel, waaronder goede verdiensten en vaste banen. Wij hebben misschien wel het leukste beroep van de wereld. Iedere dag is weer anders, je komt overal en je hebt veel vrijheid. Wij kunnen de aankomende jaren goed mensen gebruiken, want de uitstroom moet gecompenseerd worden door nieuwe instroom, dus van harte welkom.’ aldus Peter Rietbroek, directeur van schoonmaakbedrijf Rietbroek voor Schoonhouden en voorzitter van het OSB glazenwasserssegment AWOG.

Een nieuwe werknemer hoeft niet opgeleid te zijn. Voor een opleiding voor nieuwe specialistische schoonmakers wordt gezorgd.

Op 6 november organiseert OSB een bijeenkomst voor leden van OSB/AWOG over de krapte op de arbeidsmarkt. Leden ontvangen hiervoor binnenkort een uitnodiging.

Auteur Ilse Mariën

Coördinator Specialismen en Platforms

Tags: , , , ,

Nog geen reacties

Plaats een reactie