Ras bestuur stemt in met wijziging in basisopleiding glas en gevel

Zoals u wellicht weet is de werkgroep ‘alternatief Arnhem voor specialisten’ bezig met het zoeken naar alternatieve locaties voor opleiding en examen van specialisten. Dit omdat de locatie in Arnhem in 2019 sluit.
In de werkgroep zijn vertegenwoordigers actief van AWOG/OSB, SVS en Ras.
De werkgroep kreeg veel signalen van zowel glazenwassers als gevelbehandelaars dat ieder specialisme een specialisme ‘an sich’ is. En dat het daarom niet wenselijk en haalbaar is om glas en gevel te blijven combineren in de basisopleiding glas en gevel. De gevelbehandelaars herkennen zich helemaal niet in deze basisopleiding. De enige handeling die met gevelbehandeling te maken heeft, is het opvangen van het afvalwater. De glazenwassers herkennen het opvangen van het afvalwater niet. Verder wordt het als heel vreemd ervaren dat in deze opleiding twee werkmethoden in uitzonderingssituaties zitten. Het gaat dan om de staande ladder en de wassteel.
De werkgroep heeft een alternatief dat breed gedeeld wordt, eind oktober 2017 voorgelegd aan het Ras bestuur. Hier is door het Ras bestuur mee ingestemd. De ingangsdatum voor gevel is 1-1-2018 en voor glas 1-1-2019.

De nieuwe basisopleiding Gevel bestaat per 1-1-2018 uit de elementen van de huidige aanvullende modules gevel. Het opvangen van afvalwater wordt hieraan toegevoegd. Het gaat dan dus om:

  • hogedrukreiniging tot 250 bar
  • reinigen en impregneren van stenen gevels
  • coaten en conserveren van metalen geveldelen
  • lage druk vochtstralen
  • opvangen van afvalwater

De nieuwe basisopleiding Glas bestaat per 1-1-2019 uit alle huidige elementen met uitzondering van het opvangen van het afvalwater. Dus:

  • wastechniek
  • ladder
  • wassteel
  • ergonomie

Extra toegevoegd wordt het werken met de gevelonderhoudsinstallatie (goi).
Het is niet mogelijk om de wijziging voor glas per 1-1-2018 in te laten gaan, omdat de huidige basisopleiding G&G vrijgegeven is aan de markt en er niet op elke locatie een goi voorhanden is. Daarom is de ingangsdatum bepaald op 1-1-2019. Wél zal per 1-1-2018 het opvangen van afvalwater al uit de basisopleiding voor glas gehaald worden.

Neem voor cursusdata contact op met SVS.

Auteur Ilse Mariën

Coördinator Specialismen en Platforms

Tags: , , , , , ,

Nog geen reacties

Plaats een reactie