“Meer dan alleen maar schoonmaakster”

In het kader van de campagne ‘Naar een gezonde school’ laten we iedere maand op Facebook een schoonmaakbedrijf aan het woord wat zij tegenkomen in hun werk. De ervaringen van Gre van Asito zijn niet samen te vatten in een kort Facebookbericht en daarom laten we haar graag uitgebreid aan het woord.

Wat valt je het meeste op als jullie op een school schoonmaken?
“Op de school waar ik werk is volop bedrijvigheid. Het is een brede school met veel naschoolse-activiteiten zoals dans-, toneel-, muziek- en schaaklessen; vergaderingen en cursussen; enzovoort.”

“Het werken als schoonmaakkracht op zo’n complex als dit is meer dan alleen maar schoonmaakster zijn. Ik moet controleren of de lokalen leeg zijn, mensen wegwijs maken die een ruimte of een persoon zoeken en ben ik verantwoordelijk voor het alarm, de sleutels en ruimtes. Iedere dag is anders! Ook het contact met mensen en kinderen is leuk.”

“Je moet op een school wel om kunnen gaan met een wisselend werkschema. Door de vele leuke activiteiten is het soms moeilijk me aan het schema te houden!”

Hoe is de samenwerking met de school?
Na tien jaar werkzaam te zijn in dit gebouw is er voldoende vertrouwen in mijn kwaliteit als schoonmaakkracht en van mijn kant naar de klant toe. We helpen elkaar. Ik probeer zo flexibel mogelijk te zijn om in te spelen op de schoonmaakbehoefte van de klant. Zo werk ik op ouderavonden ’s middags, zodat ze ongestoord kunnen werken en ouders kunnen ontvangen. Anderzijds komen ze mij tegemoet door lokalen voor te vegen en ieder jaar na de zomer maak ik met het personeel een dweilschema! Zij zorgen iedere week dat de tafels en stoelen aan de kant zijn zodat ik kan dweilen.”

Heb je een leuke anekdote over de schoonmaak van een school?

Gre: “Drie dingen schieten me te binnen.”

“Voor de zomer vakantie stond de directeur van de school zomaar voor mijn deur met een bos bloemen om me te bedanken voor mijn inzet. Vond ik erg attent!”

“Ik had een keer een toiletgroep die helemaal onder de verf zat, het toiletpapier lag doorweekt in proppen door de toiletten. Ik heb het laten liggen en er melding van gemaakt bij de betreffende juffen van de klassen die gebruik maakten van deze toiletgroep. De volgende avond tijdens mijn dienst was de toiletgroep schoon en hingen er boven de wastafel vier vellen A4-papier met de tekst: “Lieve Gre we vinden het altijd fijn dat onze toiletten zo netjes schoon zijn, heel erg bedankt daarvoor! We hebben de afspraak samen gemaakt, dat we jou daarbij helpen het netjes te houden!” Alle kinderen van de drie klassen hadden hun handtekening op de A4’tjes gezet. Dat gaf een soort van erkenning dat mijn werk toch werd gewaardeerd!”

“Ieder jaar mocht ik tot nu toe, net als de leerkrachten van de school mijn eigen kerstpakket samen stellen. Ik voel me dan erg bevoorrecht en erg dankbaar! Dat de klant me dat gunt.”

 

Auteur OSB

Brancheorganisatie voor schoonmaak- en glazenwasbedrijven ~ 300 leden ~ OSB-Keurmerk

Tags: , ,

Nog geen reacties

Plaats een reactie