Column Jeanette Voogt (bestuurslid AWOG): Mens wat ben je mooi!

We mogen ons best wel wat vaker beseffen hoe mooi we eigenlijk zijn!

Of je nu man of vrouw, jong of oud, rijk of arm of dik of dun bent, de mens is mooi, in al zijn of haar facetten.

In ons vak komen wij dagelijks in aanraking met de verschillende lagen van de bevolking. Deze diversiteit  maakt ons vak zo ontzettend boeiend, uitdagend en afwisselend tegelijk. Ik ervaar echter te vaak dat het zelfbeeld van de mensen op de werkvloer eerder negatief dan positief is en dat ze dit qua houding ook uitdragen.

Vaak geheel onterecht, want deze mensen, collega’s op de werkvloer, zijn van onschatbare waarde; dit omdat zij op alle fronten het uithangbord en gezicht van de organisatie zijn. Het is daarom belangrijk om met de medewerkers te praten en te achterhalen wat hun drijfveren zijn en waar hun persoonlijke interesses liggen. Wat houdt hen bezig en waar lopen ze tegenaan, zowel privé als zakelijk. Benadruk hun sterke kanten, complimenteer ze. In mijn dagelijkse werkzaamheden heb ik ondervonden dat persoonlijke aandacht zeer positief werkt en ervaren dat er vaak heel wat moois achter dat negatieve zelfbeeld zit . Het draagt bij aan een positiever zelfbeeld en geeft zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen vormt de basis voor een ieder als persoon. Dit werkt door in alle aspecten van het leven en zorgt ervoor dat de werknemer zich positief ontwikkelt, wat weer terug te zien zal zijn op de werkvloer.

Mijn tip is dan ook om je in een ander te verplaatsen, een beeld te vormen en te trachten om problemen te veranderen in mogelijkheden, het zogenoemde omdenken. Met een persoonlijke aanpak kun je op deze manier het beste in een ieder naar boven halen.

De mens is mooi als geen ander en toch uniek als iedereen.

Jeanette Voogt-van Pelt
Bestuurslid OSB-segment AWOG

(20-4-2018 gedeeld via LinkedIn/speerpunt AWOG thema markt/social media)

Auteur Ilse Mariën

Coördinator Specialismen en Platforms

Tags: , , ,

Nog geen reacties

Plaats een reactie