“We moeten het samen doen”

In gesprek met Hennie Klutman, schoonmaakkracht van Asito bij het PiusX College in Almelo. Ze zit al 25 jaar in het schoonmaak vak en werkt al 10 jaar op het PiusX.

Wat valt je het meeste op als jullie op een school schoonmaken?
‘Geen enkele dag is hetzelfde, we moeten echt improviseren. Ik zeg weleens: ‘hoe buiten het weer is, zijn binnen de leerlingen’. We hebben schema’s wat we per dag moeten doen, maar daar kunnen we nooit vanuit gaan. Als we bijvoorbeeld maandag drie lokalen hebben schoongemaakt, kunnen we deze dinsdag weer schoonmaken omdat ze vies zijn gemaakt door de leerlingen. En hetzelfde geldt voor wc’s.”

Omdat Hennie al tien jaar op dezelfde school werkt, merkt ze ook een verandering in het gedrag van de leerlingen. ‘Dat is niet altijd positief, je merkt dat leerlingen vrijer zijn in hun uitingen. En niet alleen vanuit de leerlingen maar ook vanuit hun ouders. Zo werkte ik een keer ‘s avonds tijdens een diploma-uitreiking. Een leerlinge haalde haar diploma op, en haar vader zei toen tegen haar: ‘tegen de schoonmaakster hoef je geen hallo te zeggen’. Dat vind ik zo jammer. Of dat ze bewust cola ergens tegenaan gooien of een gat in de deur trappen. Het is lastig om daarmee om te gaan, we zijn toch geen opvoed instituut?’

Hoe is de samenwerking met de school?
‘Heel goed’, zegt Hennie trots. Ook de directeur B. Kokhuis is heel tevreden. ‘Ik sprak hem laatst en vroeg hem hoe hij onze samenwerking vindt. Ze vinden het heel fijn dat ze met alles bij ons terecht kunnen, of dat ze terugkoppeling kunnen geven aan de objectleider of vestigingsmanager.’

‘Dit was ook een voorwaarde tijdens de aanbesteding. Dat we meedenken met de klant. Dat er bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden extra mensen ingezet kunnen worden om te strooien. Of dat ik hem kan adviseren dat we de vloer van de gymzaal pas in de herfstvakantie een grote beurt moeten geven, omdat er na de zomervakantie nog buiten wordt gegymd.’

Heb je een leuke anekdote over de schoonmaak van een school?
Haha, ik ben gek van Radio2, vooral ’s middags als de platenbonanza erop is. Ik vroeg een keer spontaan een plaatje aan – I Want To Know What Love Is van Foreigner. Toen belden ze me ineens dat ze op school stonden. Ik ben er toen heen geracet in mijn Asito kleding. De directeur vond het toen zo leuk dat ik de school en Asito had vermeld op de Nederlandse radio, dat ik een bos bloemen kreeg.’

‘Of een keer dat een lerares na excursie naar Parijs, de sleutels van de school was vergeten. Ik was toen toch aan het werk, en bleef wachten totdat zij ook klaar was. Ze was er toen erg dankbaar voor dat ik wilde wachten om af te sluiten.’

Het zijn de kleine dingen die het hem doen, maar volgens Hennie moeten we het wel samen doen; samen voor een schone zaak.

Auteur OSB

Brancheorganisatie voor schoonmaak- en glazenwasbedrijven ~ 300 leden ~ OSB-Keurmerk

Tags: ,

Nog geen reacties

Plaats een reactie