Column Peter van Gogh: Nano-coating

Wij, glas- en gevelbehandelaars, worden met regelmaat door allerlei leveranciers van Nano-coating benaderd.  Er worden vaak heel mooie beloftes gedaan zoals zelfreinigend, minder/geen onderhoudskosten de komende 10 jaar, geen periodieke werkzaamheden meer en het hoog frequentie onderhoud zal minder tijd gaan kosten.
Wanneer je met deze leveranciers in gesprek gaat, laten ze naast hun ‘mooie’ beloftes ook vaak ter ondersteuning een proefstuk zien, waar het ene deel bewerkt is en het andere deel onbehandeld. Als ze dan hun koffie verspillen op het oppervlak dan wordt het zogenaamde ‘lotus-effect’ zichtbaar. Bij mij bekruipt dan het ‘Tel-Sell’-gevoel, waarin alleen nog Mike de presentator ontbreekt.
Let wel ik probeer hier niet de bedoelde leveranciers te benadelen, echter voor de glas- en gevelbehandelaar is het moeilijk te beoordelen of het aangeboden product daadwerkelijk levert wat verwacht mag worden volgens de aanbieders. Minder onderhoudskosten en een lange garantie termijn zijn voordelen die ook onze klanten aanspreken, maar die we niet of nauwelijks kunnen onderbouwen met aansprekende ervaringen. Om deze reden hebben wij vanuit de Technische Commissie van OSB AWOG en vanuit de OSB-werkgroep gevel samen met Vereniging Schoonmaak Research (VSR) opdracht gegeven aan TNO Onderzoek om het professioneel gebruik van functionele (nano)coatings op glas en gevel te onderzoeken. Doelstelling van dit onderzoek is om te komen tot meer handvaten voor toepassingen van Nano-producten binnen ons werkgebied.
Naast hoge verwachting van dit onderzoek, heb ik tijdens de voorbereidende besprekingen mijn beperkte scheikundige kennis weer enigszins kunnen bijspijkeren. Zodra we meer kunnen melden over dit onderzoek zullen wij dit communiceren via kanalen van OSB en VSR.

Peter van Gogh

Bestuurslid OSB-segment AWOG

Auteur Ilse Mariën

Coördinator Specialismen en Platforms

Tags: , , , ,

Een Reactie naar “Column Peter van Gogh: Nano-coating”

  1. Wilma Dingemans #

    Ha die Peter van Gogh, hoewel ik nu een kleine 2 jaren niet meer werkzaam ben in de branche en daarom helaas helaas ook niet meer deelneem aan het OSB-AWOGbestuur volg ik de ontwikkelingen van de branche en AWOGbestuur beslist nog wel vanuit mijn ooghoeken…. Strakke actie die je nu in gang gezet hebt: de nanotechnologie en de commerciële toepasbaarheid en duurzaamheid intrigeerde mij in die jaren ook al wanneer ik de beurzen bezocht. Fijn te lezen dat jullie dit nu grondig gaan bekijken en je daar goed over laat informeren en adviseren. Toi toi toi met alle goede (bestuurlijke) initiatieven.
    Groetjes, Wilma Dingemans.

    3 juli 2019 om 16:52 Beantwoorden

Plaats een reactie