Werkgevers voeren actie tegen wetsontwerp

Politiek 17 december 2018

Werkgevers voeren actie tegen wetsontwerp

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland zijn een actie gestart tegen onderdelen van de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Het protest wordt onder meer via sociale media gevoerd.

Expert

De actie is tot stand gekomen door samenwerking van de centrale ondernemingsorganisaties met een aantal brancheverenigingen. Ze maken bezwaar tegen enkele onderdelen van de nieuwe wet die bepaalde sectoren extra hard treffen, met name bedrijfstakken met veel tijdelijk werk als gevolg van seizoensactiviteiten of afhankelijkheid van weersomstandigheden. Ook OSB vindt dat het wetsvoorstel aangepast moet worden voor het een wet wordt.

De actie van de werkgeversorganisaties heeft als motto “Zo werkt het niet!”. Dat is ook de naam van de website waarin de bezwaren kenbaar worden gemaakt. ’Hoewel deze wet de arbeidsmarkt op een aantal punten verbetert, is de balans ver te zoeken als het gaat om tijdelijk werk. Het opvangen van seizoenswerk en pieken wordt met deze wet onnodig duur en lastig te plannen. Dat gaan we allemaal merken. Als consument betalen we straks een hogere prijs en ervaren we straks een tekort aan handen. Ondernemers uit verschillende branches en windstreken scharen zich daarom achter deze campagne om daar nu iets aan te doen. Want…zo werkt het niet!’, aldus de initiatiefnemers.

Het probleem is, dat de wet voor alle ondernemers verbeteringen inhoudt, maar een aantal branches extra zwaar treft. “In diverse sectoren laat veel werk zich nu eenmaal simpelweg niet in een vast contract persen en betekenen de maatregelen een flinke strop”, aldus de actievoerende sectoren. Ze geven aan dat de campagne positief van toon is en niet kritisch richting minister Koolmees.

Gerelateerd