OSB Verzuimdesk voorbeeldcasus #14: Verlengen of niet?

Praktijk 9 januari 2020

OSB Verzuimdesk voorbeeldcasus #14: Verlengen of niet?

“Een zieke medewerker heeft een tijdelijk contract tot eind januari. De werkgever is eigenlijk erg tevreden over de medewerker maar vindt het financiële risico wel erg groot. Wat is een slimme keuze?”

Experts

Deze situatie komt natuurlijk regelmatig voor. Zoals je kunt lezen, is het geen uitgemaakte zaak voor een werkgever om een zieke medewerker te verlengen. Het zal in dit soort situaties vaak afhankelijk zijn van reden waarom de werknemer ziek is. Het ligt aan de professionele relatie tussen werkgever en werknemer hoe zij deze situatie oplossen. Ook de mate van goed werkgeverschap speelt een rol. De werkgever kan op de voor- en nadelen worden gewezen bij het verlengen van de arbeidsovereenkomst maar hier kan geen advies over gegeven worden. De werkgever moet zélf een belangenafweging maken.

Gerelateerd