OSB Verzuimdesk voorbeeldcasus #16: Succesvolle re-integratie mét aanpassingen

Praktijk 13 januari 2020

OSB Verzuimdesk voorbeeldcasus #16: Succesvolle re-integratie mét aanpassingen

“Een werknemer is succesvol gere-integreerd in de eigen functie maar mét aanpassingen. Kan de werkgever de medewerker nu voor 100% beter melden?”

Experts

In deze casus mag de werkgever de werknemer voor 100% hersteld melden.

Op het moment dat een werknemer 100% hersteld gemeld wordt waarbij werknemer wel aangepast werk behoeft, wordt verondersteld dat deze aanpassingen geaccepteerd worden door werkgever en werknemer. Deze aanpassingen komen onder de bestaande arbeidsovereenkomst te vallen, tenzij hier een aanpassing op wordt gemaakt. Mocht er geen specifieke aanvulling of aanpassing worden gemaakt op de arbeidsovereenkomst, dan zal er na een periode van 3 maanden bedongen arbeid ontstaan, tenzij duidelijk is dat deze aangepaste werkzaamheden tijdelijk van aard waren. Dit betekent dat, afhankelijk van de afspraak/omstandigheden, de – nieuwe -arbeidsomstandigheden/-voorwaarden zoals deze zijn ontstaan na de hersteldmelding automatisch onder de bestaande arbeidsovereenkomst komen te vallen en de nieuwe werkelijkheid worden

Gerelateerd