OSB Verzuimdesk voorbeeldcasus #29: Ziektegeld en bereiken pensioengerechtigde leeftijd

Praktijk 8 juni 2020

OSB Verzuimdesk voorbeeldcasus #29: Ziektegeld en bereiken pensioengerechtigde leeftijd

Medewerker is nu 42 weken ziek en zal op 15 april 2021 zijn AOW-(gerechtigde)leeftijd bereiken. Door de bedrijfsarts is bevestigd dat medewerker hoogstwaarschijnlijk geen re-integratiemogelijkheden meer heeft tot bereiken van de AOW-leeftijd. Ze zijn nu aan het bekijken of er een vervroegde IVA aangevraagd kan worden.

Werkgever vraagt zich af of ziektegeld doorbetaald moet worden tot het bereiken van de 104 weken of dat dit stopt na bereiken van de AOW-leeftijd.

Experts

Het contract van de medewerker stopt van rechtswege bij het bereiken van de AOW-leeftijd. Belangrijk is wel dat dit goed vastgelegd wordt door de werkgever. Als in de arbeidsovereenkomst is opgenomen dat de cao in het schoonmaak- en glazenwassersbedrijf van toepassing is dan is beëindiging bij het bereiken van de AOW-leeftijd vastgelegd. Wanneer de medewerker namelijk (in deze casus onwaarschijnlijk) nog werkzaamheden zou verrichten na het bereiken van de AOW-leeftijd dan is er een kans dat dit wordt gezien als een doorlopend contract en moet de werkgever ziektegeld/loon doorbetalen tot 104 weken.

Gerelateerd