OSB Corona Nieuwsbrief - 25 mrt

Landelijk coördinatiepunt bereikbaar voor alle bedrijven in branche

De speciale helpdesklijn die OSB begin maart lanceerde heeft de afgelopen weken niet stil gestaan. Er is al duizenden keren naar gebeld, gemaild en geappt. Ook zien we tienduizenden hits op de website. Onder de vlag van het ‘Landelijk Coördinatiepunt Coronavirus Schoonmaakbranche’ kunnen alle bedrijven (inclusief Siev-leden) in de schoonmaak- en glazenwassersbranche met hun vragen en problemen aankloppen.

Lees meer

OSB roept overheidsinstanties op om de lopende contractverplichtingen na te komen

OSB roept overheidsinstanties op om hun contractverplichtingen na te komen. Bij OSB komen veelvuldig geluiden binnen van schoonmaakondernemers dat opdrachtgevers uit de overheidssector hun afspraken niet nakomen en zich door het coronavirus beroepen op overmacht. ‘Overheidsorganisaties sluiten hun panden, omdat personeel thuiswerkt. Vervolgens komen ze hun contracten over het schoonhouden van hun panden niet meer na of willen ze eenzijdig opzeggen. Practice what you preach; de overheid komt aan de ene kant met noodmaatregelen voor ondernemers zoals de NOW, maar laat hen aan de andere kant op deze manier in de kou staan’, aldus OSB-voorzitter Piet Adema.

Lees meer

Wat doe je met contractuele afpraken met klanten?  
De coronacrisis raakt de schoonmaakbedrijven en hun opdrachtgevers hard. Dat geldt ook voor onderaannemers in onze branche. De financiële impact laat zich nog niet voorspellen. Wel zie we dat opdrachtgevers en schoonmaakbedrijven volop in overleg zijn over hun contractuele afspraken voor de komende periode. Op de helpdesk bereiken ons daar veel vragen over.

Geen eenduidig antwoord  
Er is geen eenduidig antwoord op de vraag hoe bedrijven om moeten gaan met hun contractuele afspraken. De uiteindelijke keuze is afhankelijk van afwegingen die ieder bedrijf zelf moet maken. OSB kan hier geen standaard antwoord op geven. Wat we wel kunnen doen, is je op weg helpen met de relevante punten. Onderwerpen die in adviesgesprekken aan de orde komen zijn vaak: 

  • Kan door corona “overmacht” worden ingeroepen?
  • Er is nog veel onduidelijkheid over de steunmaatregelen van de overheid. De details zijn nog niet gepubliceerd. Waar moet je als ondernemer toch al rekening mee houden? 
  • De wijze waarop eventuele contractafspraken van invloed zijn op de steunmaatregelen.
  • Hoe gaan andere bedrijven met dit vraagstuk om?

OSB is er voor en door ondernemers. Heb je tips of advies voor je mede-ondernemers? Deze zijn van harte welkom. Mail de tips naar Rob Rommelse, directeur OSB. 

Heb je juist vragen, dan kun je terecht bij het Landelijk Coördinatiepunt corona voro de schoonmaak via telefoonnummer 0800 22 6 54 56 of per WhatsApp op nummer 06 82 72 21 06. 

Actiemateriaal #SchoonmakersBedankt beschikbaar

De materialen die gemaakt zijn voor actie #SchoonmakersBedankt zijn gratis beschikbaar. Op osb.nl vind je social media afbeeldingen en posters om in de eigen media te gebruiken.

Lees meer

Vraag van de dag: Mag mijn werknemer nog naar het buitenland reizen? 
Of een werknemer nog naar het buitenland kan gaan, is van verschillende factoren afhankelijk. Momenteel geldt voor veel landen waar het coronavirus is vastgesteld een inreisbeperking. Daarnaast kan de situatie snel veranderen en leiden tot nieuwe maatregelen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft de reisadviezen. De recentste informatie kun je vinden op de website van de International Air Transport Association (IATA). Lees ook meer informatie in de vragen en antwoorden op osb.nl

Blog van Maurice Rutgrink op Service Management 
Op Service management verscheen van de hand van SieV voorzitter Maurice Rutgrink de blog: Wat gebeurt en na corona?

Gezien in de pers

(073) 648 38 50
info@osb.nl
Rompertsebaan 50, 5231 GT 's-Hertogenbosch

     
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid