OSB Corona Nieuwsbrief - 26 mrt

Aandacht voor langdurig zieken blijft belangrijk 

OSB is ingesprek met het UWV op welke wijze er rekening gehouden kan worden met WIA-dossiervertraging door de coronacrisis. Als werkgever moet je dan wel goed gedocumenteerd hebben hoe en waardoor er vertraging is opgelopen in het dossier. Bijvoorbeeld door een plan van aanpak te maken of bij te stellen. Daarnaast verwacht het UWV dat de werkgever zijn best doet om de afspraken die nodig zijn door te laten gaan, door ze bijvoorbeeld telefonisch of via beeldbellen plaats te laten vinden. OSB heeft een Q&A opgesteld rond dit onderwerp. Daarin staat uitgelegd wat je het beste kunt doen in situaties die mogelijk tot vertraging leiden, bijvoorbeeld als de behandeling of operatie van een medewerker door corona is uitgesteld. Voor vragen over specifieke casussen kun je contact opnemen met de OSB Verzuimdesk via (073) 6483850 (kies optie 3). 

Mogelijk tijdelijk uitstel betaalplicht gemeentelijke belastingen voor ondernemers in Brabant 

De Veiligheidsregio's in Brabant adviseren hun gemeenten om de betaling van gemeentelijke belastingen voor ondernemers tijdelijk op te schorten tot tenminste 1 juni. Het gaat daarbij om OZB, het reinigingsrecht, de afvalstoffenheffing, reclame en/of BIZ-heffing, precario en toeristenbelasting. 

Hoe ga ik om met een werknemer in een hoogrisicogroep? 

Het is verstandig om geen risico te nemen met de groep werknemers met een zwakke gezondheid. Mensen in een hoogrisicogroep hebben een onderliggende aandoening, zoals afwijking luchtwegen, chronische hartaandoening, diabetes, nieraandoeningen die leiden tot dialyse, verminderde weerstand tegen infecties, hiv-infectie. Een schoonmaker die in de hoogrisicogroep valt mag NIET in een omgeving werken waarbij een risico is op besmetting. Voor deze risicogroep gelden aanvullende preventieve adviezen in het kader van ‘social distancing’: 

  • als er iemand in het gezin/huishouden koorts heeft, verkouden is en/of hoest: vermijd verblijf in dezelfde ruimte zoveel mogelijk;
  • beperk sociale contacten tot het hoogstnodige; vermijd gezelschappen;
  • beperk activiteiten buitenshuis in afgesloten ruimtes: dus geen: bezoek bij anderen thuis, kerkbezoek, bar, restaurant, fitness, sport, zwembad, etc.;
  • vermijd het openbaar vervoer zoveel mogelijk, zeker in de spits;
  • beperk boodschappen doen, zeker in de spits; vraag iemand anders of laat boodschappen thuis bezorgen;
  • ga niet naar school/universiteit/onderwijsinstellingen;
  • bezoek geen (klein)kinderen, pas niet op kinderen en bezoek geen scholen;
  • neem bij klachten die erger worden telefonisch contact op met uw huisarts/specialist om te overleggen of u getest moet worden

Oproep: toon je waardering met #SchoonmakersBedankt


Afgelopen week introduceerde OSB de actie #SchoonmakersBedankt. Hiermee laat OSB schoonmakers en specialisten weten ontzettend blij te zijn dat zij, ook in deze tijd, zorgen voor schone werkplekken en een veilige leefomgeving. Haak in en toon ook je waardering: post jouw warme woorden op Instagram, Facebook en LinkedIn en gebruik daarbij de hashtag #SchoonmakersBedankt. Tip: Wist je dat je ook een hashtag zoals deze kunt volgen op social media? Dan verschijnen al die mooie complimenten ook op jouw tijdlijn. De mooiste pareltjes kun je in je interne communicatiemiddelen delen, zoals ook in deze nieuwsbrief gebeurt.

Gezien in de pers

Gezien op social media

CSU @CSUcleaning RT @CSUcleaning:

Met de actie #SchoonmakersBedankt wil overkoepelende brancheorganisatie @OSBNieuws de medewerkers in de schoonmaakbranche een onder de riem steken, namens alle grote én kleine schoonmaakbedrijven. Ook nu zorgen de schoonmakers voor een schone werkplek & veilige leefomgeving.

Even was het de omgekeerde wereld: ‘Bedankt voor jullie steun voor de schoonmakers!’, schreef Jan Hoogerwaard in een mailtje naar OSB.

Lees meer
(073) 648 38 50
info@osb.nl
Rompertsebaan 50, 5231 GT 's-Hertogenbosch

     
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid