OSB Corona Nieuwsbrief - 22 apr

Concernbepaling NOW verruimd  
Voor concerns met minder dan 20% omzetverlies wordt het mogelijk gemaakt om individuele werkmaatschappijen subsidie voor hun loonkosten aan te laten vragen op basis van de omzetdaling van de werkmaatschappij. Dat heeft Minister Koolmees vandaag in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt. De aanvankelijke NOW- regeling ging uit van de toepassing over een geheel concern. Hierdoor konden de eventueel slechter presterende werkmaatschappijen  geen aanspraak maken op de NOW-regeling. Met mogelijk  banenverlies in de werkmaatschappijen als gevolg.

De minister heeft wel enkele voorwaarden gesteld aan de wijziging: 

  • Concerns waarvan een werkmaatschappij een beroep doet op de regeling moet verklaren dat ze over 2020 geen dividend, bonussen uitkeren of eigen aandelen inkopen.
  • Er is een akkoord met de vakbond over werkbehoud nodig.
  • Er komen extra eisen die door de accountant worden getoetst.

De nadere uitwerking wordt volgende week verwacht. 

Extra open conferenties corona over Mobiliteitscentrum
Het Mobiliteitscentrum biedt ondernemers de kans om personeel aan elkaar beschikbaar te stellen. Zowel met bedrijven binnen als buiten de branche. Wil je meer weten over de mogelijkheden, hoe het precies werkt en wat de kosten zijn? Neem dan deel aan één van de open conferenties corona. Je wordt in 30 minuten bijgepraat. Ook is er volop gelegenheid om vragen te stellen. Aan een conferenties kunnen maximaal 12 mensen deelnemen. Aanmelden via osb.nl. 

Deze conferenties worden via MS Teams gehouden. Na aanmelding ontvang je een mail met meer informatie. De open conferenties over het Mobiliteitscentrum vinden plaats op 

  • Donderdag 23 april van 10.15-10.45 uur 
  • Donderdag 30 april van 15.15-15.45 uur 
  • Donderdag 7 mei van 10.15-10.45 uur 
  • Donderdag 14 mei van 15.15-15.45 uur 

Top 3 vragen & antwoorden over financiën bedrijf

Vraag 1
Stel dat je een aanvraag 
voor de NOW-regeling indient voor de periode maart t/m mei. Je schat een omzetverlies in van 30%. Nu blijkt dat de omzet in mei en juni nog verder onderuitgaat en dat voor aangevraagde periode het omzetverlies 40% wordt. Het staat vast dat je eind mei drie maanden voorschot ontvangt. Mag dan, bij de verantwoording door de accountant, de referentieperiode verschoven worden naar april t/m juni, zodat de uiteindelijke vergoeding aangepast wordt op 40% omzetverlies (in plaats van 30%)?  
Antwoord: Bij de aanvraag bepaal je de referteperiode. Deze keuze kan achteraf niet worden aangepast.  

Vraag 2
Stel dat het omzetverlies achteraf lager blijkt te zijn. Dus bijvoorbeeld 15% in plaats van 30% die bij de aanvraag was aangegeven. Moet het verschil dan alles worden terugbetaald? En wat als de omzetdaling 25% wordt?
Antwoord: Ja. In het geval de omzetdaling 15% blijkt te zijn, dan moet alles worden terugbetaald. Er is dan niet voldaan aan de minimaal vereiste omzetdaling van 20%. De subsidie is dan onterecht verstrekt. In het geval de omzetdaling 25% is (i.p.v. 40%) dan wordt het verschil teruggevorderd.  

Vraag 3
Bij de NOW-regeling wordt gevraagd om een accountantsverklaring te overleggen. Wanneer is deze nodig? 
Antwoord: De minister moet deze vraag nog beantwoorden. Dat antwoord wordt medio mei verwacht. 

Morgen op de deurmat: OSB Coronajournaal 
Het was de bedoeling om deze maand een OSB Lentejournaal uit te brengen met de gebruikelijke rubrieken en informatie over allerlei verenigingzakenDe coronacrisis stak daar een stokje voor. We hebben daarom een aangepaste editie gemaakt. Passend bij de huidige situatie. Morgen ligt bij de leden van OSB daarom een  - hopelijk eenmalige uitgave van het OSB Coronajournaal op de deurmat. 

Gezien in de pers

Gezien op social media

Spraakmakers @SpraakmakersOp1 
Niet voor iedereen is #thuiswerken een voordeel, bijvoorbeeld voor starters die nu de kunst niet kunnen afkijken bij ervaren collega's. Hoogleraar arbeidsmarkt @Wilthagen: "Leren en werken kunnen we niet compleet digitaal." @TilburgU 

MKB-Nederland @MKBNL 
Jacco Vonhof: 'Voor veel ondernemers is het een klap dat ze ook de komende weken nog niet open kunnen.' 

(073) 648 38 50
info@osb.nl
Rompertsebaan 50, 5231 GT 's-Hertogenbosch

     
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid