OSB Corona Nieuwsbrief - 24 mrt

Richtlijnen voor veilig vervoer van medewerkers 
De beruchte anderhalve meter afstand houden van elkaar kan lastig zijn als je voor je werk met collega's reist. Voor glazenwassers en andere specialisten is het vaak gebruikelijk om samen per bus naar een klus te gaan. Door de coronacrisis gebeurt dit ook in steeds dit ook in steeds meer andere situaties: bedrijven regelen vervoervoor schoonmakers die op een ander object ingezet worden. Of verzorgen alternatief transport als het openbaar vervoer niet meer (naar bepaalde objecten) rijdt. OSB biedt hiervoor, naar het voorbeeld van Asito, richtlijnen.

Druk op politiek: laat onderhandse akkoorden over schulden zo snel mogelijk bindend verklaren

Werkgevers en vakbonden dringen aan op de snelle invoering van het Wetsvoorstel Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Dan kan de rechtbank een onderhands akkoord tussen een onderneming en zijn schuldeisers en aandeelhouders over de herstructurering van schulden bindend verklaren voor alle schuldeisers en aandeelhouders die een rol hebben in de afspraak. Ook degenen die niet met het akkoord hebben ingestemd. Dit helpt ondernemingen met een zware schuldenlast de bedrijfsactiviteiten die nog wel levensvatbaar te reorganiseren. Dat kan faillissement mogelijk voorkomen.

Actualiteit van de dag: Moet een werknemer die zwanger of chronisch ziek is (COPD, diabetes, hart etc) of al wekenlang hoest, werken?

Het is verstandig om geen risico te nemen met werknemers met een zwakke gezondheid. Laat de medewerker telefonisch contact opnemen met de huisarts. Als die aangeeft dat er niets aan de hand is, is er geen reden om thuis te blijven. Is er wel sprake van arbeidsongeschiktheid? Dan gelden de gebruikelijke regels.

Veel gestelde vragen & antwoorden online
Het overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden op OSB.nl wordt meerdere keren per dag geactualiseerd. Er staat allerlei juridische en praktische informatie in die je helpen de consequentievan het coronavirus te managen.  

Gezien in de pers

Gezien op social media

StadsdichterSchiedam @SdichterSdam

hulde aan de schoonmakers
onzichtbare helden zonder cape
ook zij helpen mee het virus verjagen
met hun geheime wapens, water en zeep
#week1dag7 #pospeppoezie #schoonmaakbranche #onmisbaar

Daniëlle @toedeloe38

@MinPres is het mogelijk dat de gehele schoonmaakbranche vitaal wordt? Er zijn nog bedrijven open, en daar moet toch ook worden schoongemaakt ik zit nu thuis, omdat ik niet in de vitale sector schoonmaak, dus geen recht op opvang. Wie gaat straks mijn boodschappen betalen?

(073) 648 38 50
info@osb.nl
Rompertsebaan 50, 5231 GT 's-Hertogenbosch

     
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid