OSB Corona Nieuwsbrief - 23 mrt

OSB start actie #SchoonmakersBedankt 
Met de actie #SchoonmakersBedankt wil OSB, als overkoepelende brancheorganisatie, namens alle grote en kleine schoonmaakbedrijven de medewerkers in de schoonmaakbranche een hart onder de riem steken. De actie trapt dinsdag en donderdag af met advertenties in dagblad de Telegraaf. Verder is de actie te volgen op radio, online en, uiteraard, social media. 

Trots 
OSB-voorzitter Adema roept alle Nederlanders op om de schoonmaakbranche een handje te helpen: ‘Spreek eens met gepaste afstand je waardering uit of help hen met bepaalde werkzaamheden. Vergeet niet; zonder schoonmakers komt onze hygiëne in gevaar. Zonder hen zijn we vatbaarder voor besmettingen. Laten we sámen het gevecht aangaan. Sámen kunnen wij dit overwinnen en zorgen dat Nederland er snel weer bovenop komt. Nogmaals, wij zijn enorm trots op onze schoonmakers!’

Schoonmaakbranche heeft ook beschermingsmiddelen nodig voor vitaal werk
Om haar vitale werk te kunnen blijven doen, heeft de schoonmaakbranche schaarse materialen als mondkapjes nodig. OSB heeft daarom bij VNO-NCW gepleit om bij de verdeling hiervan ook een aandeel te reserveren voor de bevoorrading van schoonmaakbedrijven.  

Daarnaast moedigt OSB schoonmaakbedrijven aan om elkaar te helpen als dat nodig is. Schoonmaakbedrijf Polygon uit Alphen aan den Rijn bijvoorbeeld, zit ernstig verlegen om mondkapjes voor reiniging na calamiteiten en bij desinfecties. Marlies van der Meulen-Sahni, algemeen directeur: ‘We zouden niet willen dat het tekort aan mondkapjes een showstopper wordt.’ Kun jij Polygon uit de brand helpen? Mail dan naar: coronavirus@polygongroup.com

Actualiteit van de dag: Mag ik een werknemer op een ander tijdstip/in het weekend/op een ander object laten werken? 
Er zijn werknemers die hun uren niet halen omdat er minder werk is, bijvoorbeeld omdat objecten sluiten door het coronavirus. Je mag werknemers vragen op andere objecten te werken (in een kantoorpand bijvoorbeeld, in plaats van een hotel), op andere tijden, en/of  werk ‘in te halen’ op een ander moment. 

Een redelijke aanpassing mag 
Iedere werknemer moet werken voor zijn loon. Daarom moet een werknemer een aanpassing van werktijden en/of werkzaamheden en/of object accepteren, zolang die binnen redelijke grenzen valt. Dat staat in artikel 8 van de cao. Anders is er sprake van werkweigering. Een voorbeeld van een onredelijke aanpassing zijn compleet andere werktijden waarop een werknemer al een andere baan heeft. Moet een overgeplaatste werknemer verder reizen? Dan heeft hij wel recht op een vergoeding van de extra kilometers. 

Leg het goed uit 
Een medewerker kan dit natuurlijk vervelend vinden. Leg de ernst van de situatie daarom goed uit. En vertel hoe belangrijk het is dat er schoongemaakt wordt, vooral in de cruciale sectoren. 

Waterschappen schieten ondernemers te hulp
Ondernemers die de waterschapsbelasting niet kunnen betalen vanwege de coronacrisis krijgen 3 tot 6 maanden uitstel van betaling. Verschillende waterschappen zetten bovendien de invordering van belastingen helemaal stil en betalen facturen sneller dan de vervaldatum. Dat maakten de Unie van Waterschappen, MKB-Nederland en VNO-NCW bekend. 

Pensioenuitvoerders komen met coulancemaatregelen 
Pensioenuitvoerders gaan ondernemers die door de coronacrisis in acute problemen komen tegemoetkomen bij het betalen van de pensioenpremies. Dat hebben de Stichting van de Arbeid en de koepels van pensioenuitvoerders, de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars, afgesproken. 

Over enkele dagen zal bekend worden wat dit betekent voor de schoonmaakbranche. Mogelijke oplossingsrichtingen zijn betalingsregelingen voor individuele werkgevers, verruiming van betalingstermijnen en versoepeling van het invorderingsbeleid.

Veel gestelde vragen & antwoorden online
Het overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden op OSB.nl wordt meerdere keren per dag geactualiseerd. Er staat allerlei juridische en praktische informatie in die je helpen de consequentievan het coronavirus te managen.  

Handigbrieven met de verklaring dat schoonmaken een vitaal beroep is 
Nog steeds komen bij de Corona Helpdesk van OSB veel vragen binnen over de verklaring dat schoonmaken een vitaal beroep is. Daarom nogmaals een verwijzing naar de brieven die OSB op haar website heeft staan, bedoeld voor de kinderopvang, grenswerkers en arbodienst.

Gezien in de pers

Gezien op social media

Barbara@gewoonBar

RT @gewoonBar: En een hele dikke D A N K aan álle mensen in de (instellings)schoonmaak 🧽 🧼 Voor hen zijn dit hele drukke tijden! #Corona #Isolatie #dankdankdank

CemLacin@CemLacin

RT @CemLacin: Mensen in de zorg, de kinderopvang, de schoonmaak en het OV werken door voor ons, wij moeten thuis blijven voor hen. Even geen dagtripjes of stranddag. En hou aub minimaal 1,5m. afstand van elkaar, waar dan ook. Alleen zo winnen we deze strijd. #Corona

mr. Hella Vercammen Bedrijfsjuridisch adviseur | legal counsel | arbeidsrecht | privacyrecht | contractenrecht | ondernemingsrecht |

Mooie oproep van Rutger Bregman in De Wereld Draait Door vandaag!! Laten we schoonmakers in ieder geval doorbetalen!! Zowel thuis als op kantoren, scholen, horeca!! Dat is precies waarom opdrachtgevers géén contractbreuk nu moeten plegen met de schoonmaakbedrijven! Zij beperken de uitbraak van Corona door het garanderen van het hoge niveau van onze hygiene!! Vandaag is ons kantoor weer heerlijk schoongemaakt door Variant Schoonmaak in Amstelveen en thuis ook gewoon onze hulp laten komen. Clean Totaal OSB (Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten) #schoonmaak mkb #corona

(073) 648 38 50
info@osb.nl
Rompertsebaan 50, 5231 GT 's-Hertogenbosch

     
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid